Blodvinget conureBlodvinget conure (Sorthale conurene) 5 underarter
(Pyrrhura melanura souancei)


Den Blodvingede var den anden af arterne jeg havde, de kom ind i 1996. I starten af 2009, solgte jeg dog mit sidste par af plads hensyn, da jeg ønskede at prøve kræfter med en anden art.

I starten af 1998 efter at jeg i et års tid havde fået lavet et par, fik jeg de første unger, 3 stk. Jeg regnede med, at nu var den hjemme og nu ville de også komme med unger de følgende år. Men da de ikke gav unger året efter, ej heller de 3 næste, begyndte jeg at spekulere på at få noget andet ind på de 2 fugle. Dette må de have hørt for i år 2003 kom de igen med 5 unger og de næste 3 år gav de også unger. Hvad der lige er gået dem på de 3 mellem liggende år ved jeg ikke.

En ting ved parret jeg lagde mærke til over de 3 år hvor de gav unger var, at hunnen lå de første æg inden for en 10 dages periode dvs. at hun startede ca. samme tid hver år. Så når vi tog på sommerferie viste jeg at det var lige før der var unger i kassen, når vi nåede hjem og det slog ikke fejl.
Uheldigvis døde min han i efteråret 2005.

Nu har jeg fået lavet et nyt par med en af mine egne unger samt en fugl ude fra, disse håber jeg vil komme inden for de næste par år. Tålmodigheden den har jeg lært at have.

At de Blodvingede er gode forældre fugle fik jeg at se ved et af mine opdræt. Der var klækket 4 æg og et 5 æg så ikke ud til at ville klække, af en eller anden grund var dette æg blevet lagt noget senere end de andre. Et godt stykke tid efter de andre klækkede dette æg dog og den nye unge, tror jeg nok fik en hård opvækst, da den uden tvivl har måttet kæmpe for at få noget at æde. For at den kunne overleve har parret uden tvivl givet den noget ekstra opmærksomhed. Da den kom på pind var den helt på højde med de 4 første.

På billederne herunder kan du se forskellen på ungerne.

Forskel på unger 1

 

 

Forskel på unger 2

Da jeg nu har villet prøve nogle af de andre arter, er den Boldvingede Conure ikke blandt de fugle, jeg har længere, men hvis pladsen byder sig, kunne jeg meget vel finde på at anskaffe mig dem igen.

12-12-10. Jeg har nu igen anskaffet mig et par og glæder mig meget til det videre forløb.

I 2012 blev det til 5 unger hos dem.

Få beskrivelse her:

Ungfugle: Ligner forældrene, skæltegningen på brystet smallere.

Æg: Der lægges 4-5 æg.

Biotop: Regnskov og skovklædte områder ved foden af Andesbjergene mellem 150 og 1400 meters højde.
Den ses i flokke op til 35 stk. uden for yngel sæsonen den foretrækker at opholde sig i midterste til øverste etager af træerne, elsker at svinge frem og tilbage i grenene. I åbne områder flyver den tæt ved jorden, men yderst sjælden ses den på jorden.

Udbredelse: Østlige del af Andesbjergene i Meta og Caquetá i Colombia. Østlige Ecuador og nordlige Peru.

Almindeligt forekommende i udbredelsesområdet.

Se kort over udbredelse på dette link.

Gengivelse af tekst og billeder kun efter skriftlig tilladelse.