Demerara conureDemerara conure 2 underarter
(Pyrrhura egregia egregia)

Demerara'en fik jeg først ind i mit fuglehold i 10 måned 2004. De har endnu ikke vist noget, men jeg håber dog at de nu efter et par år hos mig er ved at falde til. Fuglene er kønstestet, der ser ikke ud til at være den store sympati mellem dem, ind imellem kan de dog godt sidde at pusse og pleje hinanden og det er som om denne tendens er blevet meget oftere.

Efter mange gange, at have tænkt: sådan et par må jeg have fik jeg endelig muligheden og købte et 5 år gammelt par.

Farven på vingebuerne samt farven under vingerne på disse fugle har altid fascineret mig. Se dem komme flyvende mod en er et flot syn.

Demeraraen er nok dem af arterne jeg har der er mest støjende, som regel altid dem der kan starte en kort panik i volieren.

Lige nu har jeg i tankerne, at jeg skal have en ekstra fugl af arten koblet på dem, da parret her ikke viser nogen særlig sympati for hinanden. måske dette kan sætte lidt skub i dem.

Efter at have fået fat på en anden hun i 2009 er der blevet en anden stemning i volieren. Nu bliver der pusset og plejet, parret befinder sig altid tæt på hinanden osv. Så måske der her i 2010 vil vise sig noget ved dette par.

I 2011 og 12 blev der lagt æg ved parret som var befrugtet. Da ungerne klækkede, overlevede de kun knapt et døgn.
Jeg fandt ud af i 2012 efter, at jeg havde sat kamera i kasserne ved mine fugle, at hannen ligeså snart den var i kassen tumlede rundt og skabte ravage deri. De nyklækkede unger kunne ikke holde til denne behandling, så i år 2013 bliver det således, at hannen inden ungerne klækker bliver taget fra. Herefter må jeg så se om ikke hunnen selv kan stå for opfostringen af disse.

I 2013 kom der unger på pind og det uden at jeg tog hannen fra og igen her i 2014 var der unger ved dem.

Når du engang står for at skulle købe denne art, vil du hos nogle af sælgerene af disse opleve, at der vil være en stor udbredelse af gul/orange farver rundt om på fuglen. Dette tror jeg er pga. en tidligere selektiv udvælgelse af fuglene for at få så meget farve i vingebuen som mulig. Denne udbredelse af farver vil som regel forsvinde over de næste fældninger.

Få beskrivelse her:

Ungfugle: Ligner forældrene, men med mørkere fjerdragt. Kun enkelte rødbrune øredækfjer.

Æg: Der lægges 4-5 æg. Sjældnere 6.

Biotop: Lever i skov, skovkanter og tilstødende kulturland. Også i høj vegetation i øverste del af tropiske og subtropiske zoner mellem 700 og 1800 meters højde.

Udbredelse: Vestlige Guyana og tilstødende områder i sydøstlige Venezuela nær Roraimabj bjergene i det helt nordlige Brasillien.

Er almindelig i udbredelses området.

Se kort over udbredelse på dette link.

Gengivelse af tekst og billeder kun efter skriftlig tilladelse.