Klippeconure 2 underarter.
(Pyrrhura rupicola sandia)

I februar måned 2007 købte jeg igen et par klippeconure, denne gang Sandiaen. En han og hun fra 2006. Da disse 2 er søskende søgte jeg efter en mere til at få ind på dem, kort tid efter fik jeg tilbudt en "gammel" hun som de nu er sat sammen med.

Lige nu er der ikke sket noget ved disse 3, men jeg har dog lagt mærke til at den gamle hun ind i mellem holder sig til den ene af de 2 andre, håber der kan blive et par ud af dem. Jeg har, som omtalt et andet sted, tidligere haft god erfaring med en ung på en gammel, så mon ikke også dette gør sig gældende i dette tilfælde.

Klippeconure
Til højre (Pyrrhura rupicola rupicola)

Jeg fik mit første par tilbage i 1999, fik aldrig noget ud af dem pga. stor udskiftning af mager. Nærmere forklaret med, så døde den ene, herefter ny mage til den tilovers blevne, så døde den der sad fra starten og så igennem det hele engang til. Fuglene sad højst ved hinanden et halvt års tid og nåede aldrig at blive fortrolige med hinanden. På et tidspunkt hvor jeg havde 0.1 siddende købte jeg 2 unger til denne, disse viste sig desværre også at være hunner og sådan er det gået lidt frem og tilbage.

Jeg vil lige nævne en speciel oplevelse jeg havde med disse på et tidspunkt hvor jeg skulle føre 2 af disse sammen, i dette tilfælde hvor jeg havde en enkelt hun siddende:

"Først i april måned blev jeg ringet op af en fugleven som spurgte mig om vi ikke skulle prøve at lave et par ud af min hun samt hans han, da hunnen fra parret han havde haft var død. Dette blev jeg meget glad for da det efterhånden er 6 år siden jeg købte mit første par af disse, så nu kunne chancen måske byde sig for at få noget ud af dem. Hannen jeg har fået er mellem 10-15 år gammel, så måske skal mine forventninger ikke sættes for højt, men med tanke på mit det gamle par af de Blåkindede hvor hannen var omkring 16 år da de døde sidste år er jeg meget fortrøstningsfuld.

Vi var blevet enige om at hannen skulle hjem til mig. Vedkommende jeg fik den af, mente at det var bedst, da den var meget dominerende. Da jeg førte de 2 fugle sammen (jeg havde ikke som jeg plejer, når jeg sætter nye fugle sammen udskiftet siddepinde mv. da jeg mente at hunnen ville klare sig bedre i vante omgivelser) satte de sig stille i 3 sek. hvor efter de fløj i kødet på hinanden, slåsede gevaldigt på pinden hvorefter de faldt med i bunden af buret hvor kampen fortsatte, alt dette skete i løbet af få sekunder og da jeg trådte ind i buret for at skille dem ad, fløj de fra hinanden satte sig stille igen, hvorefter jeg trådte ud. Så snart jeg var ude gentog det hele sig igen, på pinden - ned i bunden af buret og jeg tænkte dette går aldrig godt.

Da de havde taget den tur satte hannen sig op på en pind, hunnen fløj op på samme pind, dog en halv meter derfra, hvorefter at hun bakkede ned til hannen, hun vendte vitterligt hovedet væk fra hannen og nærmede sig lige så forsigtigt indtil hun var ved siden af hannen.

Lige siden han fik lov til at bestemme er de blevet rigtig gode venner og det hele ser ud til at gå godt".

Desværre varede fornøjelsen med disse 2 ikke længe, da først hannen døde og kort tid senere hunnen.

Klippeconuren er en stille og rolig fugl, ikke larmende, aldrig så fortrolig som andre af arterne, men de viste hos mig ikke tegn på at være bange. Det er en af arterne jeg gerne vil have ind i mit fuglehold igen.

Desværre er det sådan at de 2 arter af klippeconuren er så sammen blandet, at man ikke er sikker på hvad man får når man vil købe. Da forskellen på de 2 er så lille (hos rupicolaen fader skeltegningen over i noget lysere farver før den rammer brystet, hvorimod at sandiaen skiller skarpt mellem skeltegning og bryst) at har vi måske tidligere ikke har været opmærksomme på dette og idag forholder det sig sådan, at man næsten kun har ordret fra vedkommende man køber af for om det er den ene eller den anden art man køber. Især ved rupicola er det svært at bedømme om den er ren eller ej. Jeg tror ikke vi i øjeblikket har nogen herhjemme der er rene af denne art.

Den perfekte Sandia, efter min mening, ser ud som billedet herunder.

Sandia klippeconuren er ikke længere en del af mit fuglehold.

Få beskrivelse her:

Ungfugle: Ligner forældrene, men vingekant og store vingedækfjer grønne. Det hvide går længere ned på brystet.

Æg: Der lægges 4-8 æg.

Biotop: Regnskov og skovklædte områder. Den lever i regnskovene i forbjergene til Aldelsbjergene. Den lever i flokke op til 30 stk. uden for ynglesæsonnen, i mindre grupper gennem ynglesæssonen, foretrækker toppene af træerne, kommer sjælden under 30 m. højde.

Udbredelse: Centrale del af Peru i provinsen Loreto, nordlige Boliva i provinsen Beni og det nordvestlige af Brasilien i provinsen Acre.

Almindeligt forekommende i udbredelsesområdet.

Se kort over udbredelse på dette link.

Gengivelse af tekst og billeder kun efter skriftlig tilladelse.