Kønstestning

Da det kan være svært at se forskel på kønnene, ingen udmiddelbar kønsforskel, er jeg i flere tilfælde startet med at købe flere fugle af samme art 4- 5 stk. (gerne et ulige antal) og så har de selv parret sig ud. Det kræver dog lidt tålmodighed i et år eller to. Ved de lidt dyrere arter er det måske en fordel, at du køber dem kønstestet dog stadig ulige antal. Det er dog ikke altid, at det falder lige heldigt ud, da fuglene gerne samtidig skal sympatisere.

Du kan måske ved hjælp af "fingermetoden"* komme det lidt nærmere.

*Jeg tager min lillefinger og placerer den mellem fuglens skamben, kan den være der er der stor sandsynlighed for at der er tale om en hun (forestil dig at et æg skal kunne passere). Modsat kan din finger ikke være der er der måske tale om en han.

Herunder har jeg prøvet på at tegne overstående.

 

 

 

 

 

 

Ang. denne metode, startede jeg med for år siden at tage 5 stk. fugle jeg skulle have kønstestet.
Der var tale om unger fra samme år (nogle mener de skal være over et år før man bruger denne metode). Det viste sig, at jeg havde bedømt 3 ud af de 5 rigtigt.
Måske ikke et rigtigt godt resultat, men jeg gør hellere det end bare vælge ud. Her senere mener jeg dog, jeg er blevet bedre til denne praksis. Her mange år efter meget øvelse vil jeg påstå, at være blevet meget bedre til dette.

En kønstestning i dag, DNA, er efterhånden ved at nå ned på en pris, hvor det ikke vil betyde noget at få testet alle sine fugle, kr. 40 - 150 pr. stk. er alt afhænig af hvilken test man vælger.

Et lille minus, synes jeg, ved disse kønstestninger er, at man som køber af nye fugle vælger at købe en kønstestet hun og han og desværre mange gange søskende. Herefter regner man med, at så er den pot ude og at der om et til to år er unger på pind ved "parret". Efter et par år er der dog stadig ikke sket noget ved dem, de ser måske slet ikke ud til at interessere sig for hinanden og man går hen og bliver træt af dem. De vil bare ingenting hører jeg mange gange folk sige, hvor til jeg så kun kan svare, at vedkommende heller ikke har givet fuglene chancen for at finde en de kan lide.

Da det for de fleste af os vil være en succes for os, at vores fugle vil yngle vil mit råd være når man køber fugle altid at sørge for at der er en i overskud, når man prøver på at få et nyt par op at stå. Køber du f.eks. 2 fugle, kønstestet og måske søskende, så køb en anden fugl fra en anden opdrætter om den er kønstestet eller ej. Min erfaring siger mig, at to søskende ikke vælger hinanden hvis de kan blive fri. Efter et års tid sommetider meget mindre, vil man som regel kunne pille den ene fugl fra, da et nyt par rimeligt hurtigt vil skille sig ud, såfremt der er sympati mellem et par af fuglene.

Gengivelse af tekst og billeder kun efter skriftlig tilladelse.